Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 115 997 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Cześć ,dziękuję,że poświęciłeś swój czas,tu napewno znajdziesz coś dla siebie,jeśli masz jakieś przepisy chętnie je wytestuję :)

Ciasteczka owsiane

sobota, 23 lutego 2013 16:05

 

Składniki: na 60 szt.

20 dkg masła lub margaryny

18 dkg cukru

1 cukier waniliowy

1 jajko

20 dkg mąki

10 dkg orzechów zmielonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dkg płatków owsianych

2 łyżki cukru pudru

masło cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,w trakcie ucierania dodać całe jajko ,masę wymięszać z mąką orzechami oraz proszkiem do pieczenia .Dosypać płatki owsiane ,całość wymięszać,ciasto przykryć ,na 30 minut włożyć do lodówki.

Blachę przykryć papierem do pieczenia,z ciasta formować małe kule średnicy 5zł układać na blachę i lekko spłaszczać.W środek wkładać po kawałku orzecha lekko wcisnąć.Piec około 15 minut w temperaturze 180C Piec tak aby miały złoty kolor. Wyjąć z pieca .Wyłożyć do wystygnięcia.Można posypać cukrem pudrem.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kurczak lub ryba

wtorek, 19 lutego 2013 11:23

Kurczak lub ryba w Ultra +
2 piersi z kurczaka lub 1 kg ryby, 1 mrożonka wieloskładnikowa, 1 sos pieczeniowy ciemny, 1 łyżka keczupu 2 łyżki majonezu Kurczaka pokroić w kostkę, rybę w kawałki przyprawić. Do miski do ciasta włożyć rozmrożoną mieszankę warzywną dodać sos pieczeniowy, keczup, majonez wymieszac z kurczakiem lub rybą, Przełożyć do Ultra +. Piec w 190 C 35-45 min,. W mikrofalówce 10 min przy najwyższej mocy.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kurczak na 2 sposoby

wtorek, 19 lutego 2013 11:22

Kurczak w ultra +
Kawałki kurczaka (skrzydełka, uda lub cały porcjowany) solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Przekładamy do Ultra +. Na finezji Krajalnicy kroimy 3 duże cebule i układamy na kurczaku. Polewamy sosem. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku w 180 C około 40 50 min. SOS: szklanki keczupu, szklanki powideł śliwkowych, 2 ząbki czosnku, można rozcieńczyć odrobiną wody
Kurczak w Ultra+
2 piersi z kurczaka, litra smietany 36 %, 1 zupa borowikowa, można również dodać pieczarki Wszystkie składniki przełożyć do Ultra + piec 180-190 C około 35-45 min


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Pierś z kurczaka w majonezie

wtorek, 19 lutego 2013 11:19

Piersi z kurczaka w majonezie
2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę przyprawić, ułożyć w ultra + na to położyć starkowany żółty ser, majonez, por, paprykę czerwoną. Zapiekać 40 minut 190 stopni

 


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

Karkówka inaczej

wtorek, 19 lutego 2013 11:15

Karkówka w ultra +
W ultra plusie układacwarstwowo plastry karkówki, cebule (mogę być nawet rozdrobnione w szefie). Na wierzchu polać sosem: wymieszać w Mix Maxie 0,5 l śmietany 18 %, O,5 l keczupu łagodnego. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godziny w tem 180 200 stopni Piersi z kurczaka
3 piersi pojedyncze posypać 1 zupą cebulowa i odstawić na godziny. 1 zupę borowikową rozmieszać w Mix Maxie z litra śmietany. Zalać kurczaka piec godziny w 180 stopniach (w mikrofalówce 700 V około 12 minut)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Karkówka inaczej

wtorek, 19 lutego 2013 11:15

Karkówka w ultra +
W ultra plusie układacwarstwowo plastry karkówki, cebule (mogę być nawet rozdrobnione w szefie). Na wierzchu polać sosem: wymieszać w Mix Maxie 0,5 l śmietany 18 %, O,5 l keczupu łagodnego. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godziny w tem 180 200 stopni Piersi z kurczaka
3 piersi pojedyncze posypać 1 zupą cebulowa i odstawić na godziny. 1 zupę borowikową rozmieszać w Mix Maxie z litra śmietany. Zalać kurczaka piec godziny w 180 stopniach (w mikrofalówce 700 V około 12 minut)


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Karkówka

wtorek, 19 lutego 2013 11:14

Karkówka w ultra +
Kotlety z karkówki, mieszanka warzywna wieloskładnikowa, 1 zupa cebulowa, 4 cebule pokrojone w plastry, ziemniaki w ósemki (surowe oproszone majerankiem i olejem) Układamy wszystko w ultra + pieczemy 1 godzinę w tem 190 stopni. W celu przyrumienienia odkryć pojemnik na 10 minut przed końcem


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Paella

wtorek, 19 lutego 2013 11:13

Paella (ultra + 3 l)
2 piersi kurczaka (jedna podwójna) pokrojone w kostkę, 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka, 150 g kiełbasek podsuszanych, 250 g ryżu, 3 pomidory, 2 małe cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, l bulionu z kostek rosołowych, puszka groszku lub opakowania mrożonego, 50 g mrożonych małży, 50 g krewetek, szczypta szafranu, oliwa z oliwek do smażenia, 2 cytryny Kawałki kurczaka podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor w międzyczasie posiekać a Szefie kuchni cebulę i czosnek a paprykę pokroić w paski. Mięso przekładamy do ultra + 3 litrowego a na patelni smażymy cebulę z czosnkiem i po chwili dodajemy paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię wypłukany ryż (surowy) chwilę smażymy wszystko aż ryż się zeszkli. Przekładamy wszystko do ultra +, dodajemy rozcieńczony w małej ilości szafran po chwili wlewamy bulion. Wstawiamy do piekarnika i dusimy potrawę do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. W międzyczasie sparzyć mrożone krewetki, małże i groszek w cudzie kuchennym. W momencie gdy bulion wchłonął się w ryż dodajemy do potrawy ugotowane małże oraz groszek. Przed rozpoczęciem uczty potrawę skropić cytryną.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kurczak

wtorek, 19 lutego 2013 11:09

Kurczak w Ultra +
Kawałki kurczaka (skrzydełka, udka lub cały porcjowany) solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Przekładamy do Ultra +. Na finezji krajalnicy kroimy w plasterki 3 większe cebule i układamy na kurczaku. Polewamy sosem. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 180 stop. Około 40 50 minut. SOS: szklanki keczupu, szklanki powideł śliwkowych, 2 ząbki czosnku (wyciśnięte w Mr czosnku)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Cannelloni z serem feta w sosie de Mornay (Ultra +)

wtorek, 19 lutego 2013 11:07

składniki:
paczki sera feta, 1 czerwonej papryki, 30 dkg wędliny (szynka, polędwica), 1 op. makaronu Cannelloni, 15 dkg startego żółtego sera, 1 ząbek czosnku. Sos: 250 ml mleka, 1 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 5 dkg startego żółtego sera, 2 szczypty startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz W rondelki roztopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć, aby nie zbrązowiało. Wlewać po trochu mleko i trzepaczką ubijać do uzyskania jednolitej całości. Do masy wsypać 5 dkg sera i mieszając poczekać aż się rozpuści. Farsz: Paprykę i szynkę zmielić drobno w szefie kuchni. Dodać ser feta, czosnek i mielić do uzyskania prawie gładkiej konsystencji. Dno pojemnika Ultra + posmarować 3 łyżkami sosu. Farsz przełożyć do dekoratora. Zamontować najszerszą końcówkę. Napełniać Cannelloni opierając pionowo na dnie ultra + . Napełnione Cannelloni układać ciasno obok siebie. Po ułożeniu 1 warstwy nałożyć warstwę sosu i na to układać następną warstwę. Na wierzch wylać resztę sosu i posypać serem. Piec pod przykryciem przez 30 min w tem 190 stopni. Na ostanie 10 minut zdjąć pokrywę. Po wyjęciu z piekarnika odczekać parę minut.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Roladki serowe

wtorek, 19 lutego 2013 10:59


300 g sera żółtego, cebulka dymka, 5 jaj na twardo, majonez, sól, pieprz. Ser ułożyć na jednej części świeżego gabinetu i całość ułożyć na sicie Cudu Kuchennego. Zalać wrzątkiem tak, by całe sito było zanurzone a pojemnik świeży gabinet pływał. Zamknąć cud i odczekać 10 15 min aby ser uległ roztopieniu. Jajka umieścić w szefie kuchni, dodać cebulkę, majonez i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji nadzienie. Kiedy ser się roztopi, wyłożyć go na stolnicę i rozwałkować tak jak ciasto. Przy pomocy łyżki silikonowej rozprowadzić nadzienie po rozwałkowanym serze. Uformować roladę i włożyć do lodówki na około 15 min.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Łosoś w białej pianie norweskiego fiordu (Ultra + 2 litry)

wtorek, 19 lutego 2013 10:26

Składniki:
350 g fileta z łososia surowego, 1 duża marchew lub 2 mniejsze, 3 średnie pory (białe łodygi) 300 ml śmietany 30% 3 łyżki oleju. Marchew obrać i zetrzeć na krajalnicy Finezja na zapałki. Por w talarki. Do Ultra + wlać olej, wsypać marchew, por i wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 15 min, aż warzywa zmiękną. W tym czasie łososia wyciąć ze skórki i pokroić w poprzek na 3 kawałki. Posypać lekko solą, pieprzem i skropić cytryną. Śmietanę wlać ostrożnie do Ultra + uważając żeby się nie zwarzyła (jeżeli Crem fin to bez obawy) i wymieszać z warzywami. Powstały sos doprawić do saku. W sosie umieścić kawałki łososia, dodatkowo polać je po wierzchu sosem, zamknąć pokrywę Ultra + i zapiekać w tem 180 stopni przez około 40 min, aż łosoś będzie miękki.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zapiekanka z zupą grzybową

wtorek, 19 lutego 2013 10:24

Zapiekanka z zupą grzybową
1 zupa grzybowa, 6 8 ziemniaków, 20dkg kiełbasy wiejskiej, 10 dkg szynki, por, kilka suszonych grzybów, 200 ml słodkiej śmietany,20 -30 dkg żółtego sera
Ziemniaki gotować 10 min, pokroić plastry. Szynkę w paseczki, kiełbasę w plasterki a por w krążki. Grzyby ugotować i drobno posiekać. Ser zetrzeć we francuskim młynku. Zupę połączyć ze śmietaną i dokładnie wymieszać. W ultra plusie układać warstwami ziemniaki, kiełbasę, por, szynkę, grzyby i ser. Zalać je śmietaną połączoną z zupą. Postukać delikatnie ultra plusem o blat aby śmietana spłynęła na spód. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać wtem 200 stopni przez 25 30 min.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ziemniaki zapiekane po francusku

wtorek, 19 lutego 2013 10:22

Ziemniaki zapiekane po francusku
1 kostka mini Knorr czosnek, kg obranych ziemniaków,10 dkg masła, 2 cebule, Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 7 minut. Gdy wystygną pokroić w plasterki ok. 0,5 cm Cebule obrać i pokroić na krajalnicy Finezja w cienkie plasterki i lekko podsmażyć. W ultra plusie układać ziemniaki, podsmażoną cebulkę i posypać pokuszoną kostką Knorr i zalać rozpuszczonym masłem. Ziemniaki zapiekać aż będą rumiane.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Łosoś pod pierzynką porów

wtorek, 19 lutego 2013 10:19

Łosoś pieczony pod kołderką z porów
kg filetów z łososia, 1 duży por, 1 mini kostka Knorr pieprz kolorowy, sok z 1 cytryny, 4 łyżki Rama Cremefine Classic, sól, pieprz Por pokroić w drobna słomkę, wrzucić na olej, przykryć i dusić. Filet pokroić na porcie i ułożyć w ultra plus lazania, każdą porcję skropić cytryną i posolić, posmarować ramą Cremefine i obłożyć duszonym porem. Całość posypać mini kostką Knorr. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 20 min.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Makaronowa pizza

wtorek, 19 lutego 2013 10:14

Teraz pyszne zapiekanki, soczyste pieczenie mięsne możesz przygotować w ultra nowoczesnych, ultra profesjonalnych naczyniach żaroodpornych wykonanych z innowacyjnego tworzywa sztucznego, które jest odporne na ekstremalne temperatury od -25 st.C do + 250 st.C, dzięki czemu możesz mrozić w nich potrawy, gotować w nich w kuchenkach mikrofalowych oraz w piekarnikach.
Innowacyjne tworzywo z którego wykonane są naczynia doskonale przewodzi wysoką temperaturę, dzięki czemu potrawy można szybciej przygotować bez użycia tłuszczu lub ograniczając je do minimum. Pokrywka jest odpowiednio wyprofilowana zapewniając system wentylacji, dzięki czemu potraw są soczyste i zarumienione. W naczyniach Ultra Pro można przygotować potrawy na różne sposoby: – tradycyjnie w naczyniu głównym z pokrywą lub bez pokrywy – odwrócona pokrywa może spełniać funkcję oddzielnego naczynia – możesz tak piec np. drób a jako pokrywę zastosować naczynie główne – możesz przygotowywać dwie potrawy równocześnie poprzez połączenie dwóch naczyń np. jedną potrawę umieść w naczyniu większym na nim pokrywkę wypełniona inną potrawą i przykryta naczyniem mniejszym. – gotowanie w kąpieli wodnej (Bain-Marie). Pokrywka odwrócona na naczyniu podstawowym, napełniona wodą, do potraw wymagających delikatnej obróbki kulinarnej, lekkich deserów, sosów.
Naczynia Ultra Pro dostępne są o poj. 2,0l; 3,5l i pokrywa 0,8l – te elementy można połączyć ze sobą oraz większe poj. kóre również można połączyć – 3,3l; 5,7l oraz pokrywa 1,2l

 

 

Makaronowa „pizza
50 dkg makaronu rurki, 50 dkg pieczarek, olej, 3 cebule, 20 dkg żółtego sera, 4 ząbki czosnku, kilka małych pomidorków, pieprz, sól, tymianek, oregano, papryka, świeża bazylia.
Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek, pieczarki. Podsmażyć razem kilka minut. Przyprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ułożyć w ultra plusie, na makaron wyłożyć pieczarki. Ser zetrzeć na francuskim młynku i grubo posypać wierzch „pizzy. Zapiekać 20 minut. Podawać na gorąco, udekorować połówkami pomidorków świeżą bazylią.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Batonik bounty-pycha Uwaga uzależnia

wtorek, 19 lutego 2013 10:00

Batoniki kokosowe w czekoladzie

 

Składniki:

170ml słodzonego skondensowanego mleka

125g wiórków kokosowych

100g czekolady (gorzkiej)

25 ml mleka

Wykonanie:

W misce wymieszaj wiórki z mleczkiem skondensowanym, wstaw do mikrofali na 3 minuty (moc 600 watt). Masę przełóż do foremek, albo po lekkim ostudzeniu uformuj w rękach. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Pokryj czekoladą górną stronę batoników (kulki wrzucałam bezpośrednio do czekolady) i wstaw do lodówki, albo zamrażarki do stwardnienia. Po wyjęciu posmaruj drugą stronę i ponownie włóż do lodówki.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Batoniki zbożowe

niedziela, 17 lutego 2013 22:58

Batoniki zbożowe

 

Składniki na 4 batoniki:

 35 g migdałów w płatkach

 60 g kawałków orzechów włoskich 

 30 g musli  100 ml miodu pszczelego

 2 łyżki płatków kukurydzianych

Przygotowanie: • Migdały i orzechy upraż na patelni KKSK 24 cm. Dodaj musli, powoli wlej miód mieszając Neo Łyżką do mieszania. Odstaw na kilka minut. • Połowę płatków wsyp na dno foremek Tacki, nałóż masę batonika, posyp pozostałymi płatkami, przyciśnij Pomocnikiem. • Formę zamknij pokrywką Optima, wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu odwróć do góry dnem i naciskając kciukami na przegrody, uwolnij batoniki z formy.

Wskazówka: do batoników możesz dodać inne ulubione składniki, takie jak suszone morele, śliwki, rodzynki, orzechy ziemne, laskowe, pinii, nerkowca, ziarna słonecznika, pestki dyni etc.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ZIEMNIAKI PO NELSOŃSKU

niedziela, 17 lutego 2013 21:18

 

Składniki: 200g boczku, 200g mielonki, 3 duże cebule, 4 jajka na twardo, przyprawy: sól, pieprz,

                  listek laurowy, kminek, majeranek, wegeta

 

Do dużego rondelka wkładamy pokrojony w plastry boczek, na górę cebulę, mielonkę, jajka pokrojone w plastry, a na koniec ziemniaki. Całość posypać przyprawami i dalej układać warstwami w tej samej kolejności, dobrze przyprawić. Przykryć rondel ultra pro i piec w piekarniku ok. 30minut. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PIZZA

niedziela, 17 lutego 2013 21:12

 

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D29 Zosia Samosia

Składniki: CIASTO: 300g mąki, 100g drożdży, ½ szklanki mleka, ½  łyżeczki cukru, 1 jajko,

                  1 łyżka oleju, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz,

FARSZ:   500g pieczarek, 1 cebula, 1 mała puszka koncentratu pomid., sól, pieprz,

                100g sera do posypania

 

Rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem(rozpuszczą się). Do miski do ciasta wlać ciepłe mleko, olej i jajko. Składniki rozmieszać łyżką do ciasta. Następnie dodać mąkę, sól, gałkę muszkatołową,. Całość wymieszać „sposobem Tupperware”. Wyrośnięte ciasto (pozostawione w misce z ciepłą wodą) rozłożyć na blasze, posmarować koncentratem.

Farsz: umyte pieczarki pokroić i podsmażyć na tłuszczu z cebulką. Posypać potartym uprzednio na Zosi Samosi serem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SŁODKO KWAŚNE ŻEBERKA

niedziela, 17 lutego 2013 21:10

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker, D29 Zosia Samosia, D12 Sito.

Składniki: 500g żeberek wieprzowych, 2-3 szklanki oleju

MARYNATA: 1 łyżka sosu sojowego, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżka wytrawnego białego wina,

                          ¼ łyżeczki pieprzu, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki wody

SOS PRZYPRAWOWY: ½ łyżki sosu sojowego, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki vegety, 1 łyżka białego

                                       wytrawnego wina, 1 łyżka octu, 2 łyżeczki drobno posiekanej cebulki dymki,

                                       1 łyżeczka startego świeżego imbiru, ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,

                                       ½ szklanki wody

 

Mięso podzielić na pojedyncze żeberka i pociąć na 6cm kawałki. Składniki marynaty połączyć w Shakerze. Polać żeberka, odstawić w dużej misce do ciasta na 1-2 godziny. Składniki sosu przyprawowego wymieszać w Shakerze i odstawić. Mocno rozgrzać olej na patelni, kłaść żeberka pojedynczo, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Położyć na sito i odsączyć z oleju. Olej zlać z patelni, zostawiając 1-2 łyżki. Mocno rozgrzać. Wlać wymieszany w Shakerze sos przyprawowy. Podgrzewać ciągle mieszając aż zgęstnieje i zagotuje się. Włożyć usmażone żeberka, wymieszać, trzymać na średnim ogniu 30sek. Podawać na gorąco lub na zimno jako danie główne z potrawą z warzyw.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MORTADELA – SZYNKA W GALARECIE

niedziela, 17 lutego 2013 21:05

 

Pojemniki TW: A03 Pojemnik uniwersalny, D10 Shaker

Składniki: 1kg mortadeli lub szynki, 150g pieczarek, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona,

                   1 pęczek włoszczyzny, 3op. Żelatyny, sól, pieprz

 

Mortadelę (szynkę) pokroić w dość duże kostki. Pieczarki sparzyć wodą, pokroić na kształt grzybka. Paprykę sparzyć i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wywar z włoszczyzny, przecedzić, wlać żelatynę i wymieszać.

Mortadelę lub szynkę układamy w pojemniku uniwersalnym w kształcie szachownicy. Wolne miejsca zapełniamy pieczarkami i papryką. Dalsze warstwy układamy na przemian, zalewamy wywarem z żelatyną i wstawiamy do lodówki. Po stężeniu przygotowanego smakołyku otwieramy go, wyjmujemy galantynę i kroimy w plasterki.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PASTY DO KANAPEK NA BAZIE MAJONEZU LUB JOGURTU NATURALNEGO

niedziela, 17 lutego 2013 21:01

 

Pojemniki TW: Miareczka, D29 Zosia Samosia, Perła, D37 Candy

 

1. pasta z młodych liści mleczu

Składniki: 100ml młodych liści mleczu, 100ml twarożku, 100ml orzechów włoskich, 50ml majonezu lub

                   jogurtu, pieprz, sól do smaku

 

Liście mleczu bardzo drobno posiekać. Włożyć do Candy, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

2. pasta z wiórek kokosowych i marchewki

Składniki: 100ml wiórków kokosowych, 100ml marchewki, 50ml majonezu lub jogurtu, sok z cytryny

 

Marchewkę zetrzeć na grubszych oczkach Zosi Samosi, do pojemnika dodać pozostałe składniki, wymieszać.

 

3. pasta z selera i orzechów włoskich

Składniki: 100ml zmielonych orzechów włoskich, 100ml selera, 50ml majonezu lub jogurtu,

                   sok z cytryny do smaku

 

Seler utrzeć na grubszej części D29, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

 

4. pasta z rzodkiewki ze słonecznikiem

Składniki: 100ml rzodkiewki, 100ml łuskanego słonecznika, 50g majonezu lub jogurtu,

                    sok z cytryny do smaku

 

Utrzeć rzodkiewkę na Zosi Samosi, dodać pozostałe składniki, wymieszać

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PASZTET – PIZZA

niedziela, 17 lutego 2013 20:58

 

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 200g szynki gotowanej, 200g salami, 1op. Serka topionego(w plasterkach) 200g pieczarek,

                  1 duża cebula, 1 śmietana słodka, przyprawa do pizzy

 

Wszystko drobno pokrojone i wymieszane wkładamy do miski i zostawiamy na 1 dzień w lodówce. Pasztet – pizza jest gotowy do smarowania. Wystarcza na 15 bułeczek.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

MASŁO PIZZOWE

niedziela, 17 lutego 2013 20:57

 

Składniki: 125g masła (miękkiego) , 1 cebula, 30g papryki czerwonej, 5 oliwek, 1 plaster szynki

                   gotowanej, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka ziół smakowych

 

Masło dobrze wymieszać i wsypać drobno pokrojone składniki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Tak przyrządzoną masę można smarować kanapki, chleb bułeczki


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MASŁO PIZZOWE

niedziela, 17 lutego 2013 20:57

 

Składniki: 125g masła (miękkiego) , 1 cebula, 30g papryki czerwonej, 5 oliwek, 1 plaster szynki

                   gotowanej, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka ziół smakowych

 

Masło dobrze wymieszać i wsypać drobno pokrojone składniki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Tak przyrządzoną masę można smarować kanapki, chleb bułeczki


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM

niedziela, 17 lutego 2013 20:54

 

Składniki: 500g płatów śledziowych (śledzie zielone), 500g cebuli, 1 mały przecier pomidorowy,

                   ½ szklanki oleju, ¼ szklanki octu winnego, ½ szklanki wody, przyprawy: liść laurowy,

                   ziele angielskie, cukier i sól, 2 jabłka

 

Pokrojone filety śledziowe ułożyć w garnku warstwami na przemian z cebulą. Przygotować zalewę z oleju, octu i wody z przyprawami. Do zaprawy dodać przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i zalać przygotowane w garnku śledzie. Gotować przez 10 minut na ostrym ogniu i 10 minut na wolnym. Odstawić i ostudzić. Spożywać na zimno.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ryba w galarecie

niedziela, 17 lutego 2013 20:52

 Cud Kuchenny

Składniki: 5-6 sztuk fileta z morszczuka, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ cebuli, kawałek selera, sól, pieprz,

                  wegeta do smaku, żelatyna

 

Surowy, rozmrożony filet z ryby wkładamy do CK. Zalewamy gotującym, uprzednio przygotowanym wywarem z wyżej wymienionych warzyw (ok2,5L). Przykrywany i odstawiamy na 40 minut. Po upływie 40 minut wyjmujemy rybę i odcedzamy. Filet zgrabnie układamy na półmisku, dekorujemy warzywami, plastrami cytryny i zieloną pietruszką.

Odlewamy ½ litra wywaru „szybkiego rosołku z ryby” i dodajemy 4 łyżeczki żelatyny. Nie gotować! Przestudzonym wywarem z żelatyna zalewamy rybę ułożoną na półmisku.

W ten sam sposób możemy przygotować filet z kurczaka w galarecie.

idealnie nadaje się do naszej wspaniałej liliany:)


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

niedziela, 17 lutego 2013 20:47

 Ciasto na pierogi

 

 

SKŁADNIKI:

Ok. 70 dag mąki

1 jajko

3 łyżki oleju

½ łyżeczki soli

ok. 1,5 szklanki wrzątku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w sużej misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać. Niestety dalej trzeba wyrobić ciasto rękoma, ale kto łatwiej zrobi ciasto zaparzane??? Jest doprawdy doskonałe.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

niedziela, 17 lutego 2013 20:43

 

SKŁADNIKI:

½ kg mąki (3 szklanki)

1 szklanka mleka

½ cukru

5 dag drożdży

1 -2 żółtka ( białko do posmarowania bułeczek)

½ kostki masła ( może być pół szklanki oleju)

30 dag pieczarek

1 cebula

sól, pieprz, kminek, oregano

 

SPOSÓB PRZYZĄDZENIA

Z mleka, cukru, drożdży i żółtek w shakerze roztrzepujemy rozczyn. Pieczarki z cebulą dusimy na tłuszczu przeznaczonym do ciasta, solimy i pieprzymy do smaku. Odstawimy do studzenia. Przygotowany rozczyn przelewamy do mąki w Dużej Misce Do Ciasta, kilkoma ruchami ŁYŻKĄ DO CIASTA mieszamy składniki w Misce, Miskę odpowietrzamy i zamykamy. Zawartość miski mieszamy ruchami okrężnymi, lub potrząsając miską. Następnie dokładamy do ciasta uduszone z cebulką pieczarki wraz z tłuszczem. Całość mieszamy Łyżka A następnie, po zamknięciu, Całą Miską. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejsce. Ciasto jest wyrośnięte Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejsce. Ciasto jest wyrośnięte  po trzykrotnym otwarciu się miski. Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy z niego ok. 15 bułeczek, posypujemy je wg własnych upodobań: żółtym serem, oregano lub kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minut.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kluseczki drozdzowe gotowane na parze

niedziela, 17 lutego 2013 20:39

KLKUSKI DROŻDŻOWE GOTOWANE NA PARZE

 

SKŁADNIKI:

250 ml Mleka

600g mąki

50g drożdży

¼ kostki tłuszczu

1 łyżka cukru

 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Mleko, tłuszcz i sól rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do dużej Miski Do Ciasta.Wsypać mąkę, dodać roztrzepane w shakerze jajka, i rozmieszane z cukrm drożdże. Zamknąć miskę i wyrobić ciasto sposobem Topper. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia aż do 3krotmego otwarcia się pokrywki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość 2 cm. Wykrawać krążki kieliszkiem od wina. Garnek zakryć podwójnie złożoną gazą i przymocować ją do garnka tak, aby ułożone na niej kluski gotowały się nad wodą. Przykryć kluski miską i gotować parę minut. Podawać na gorąco.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CHLEB WIELOZIARNISTY

niedziela, 17 lutego 2013 20:36

 

SKŁADNIKI:

25 dag mąki pszennej

25 dag mąki razowej żytniej

3 łyżki ziaren słonecznika(pestki dyni, łatki owsiane)

5 dag drożdży

15 dag jogurtu naturalnego

łyżeczka soli

½ szklanki letniej wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąki wymieszać ze sobą, dodać słonecznik, jogurt i sól. Drożdże wymieszać z wodą. Wszystkie składniki razem połączyć w misce

Miskę włożyć do ciepłej wody. Po trzykrotnym
puknięciu ciasto przełożyć do silikonowego króla. Piec 20 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200 stopni, potem temperaturę zmniejszyć do 1700 i
piec kolejne 20-30 mnut.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CHLEB CZONKOWO-CEBULOWY

niedziela, 17 lutego 2013 20:27

 

SKŁĄDNIKI

50 dag mąk

4 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

150ml ciepłego mleka

150 g cebuli

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Cebule i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, uważając żeby się nie przypaliły, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, drożdże wymieszać z mlekiem i dodać do miski. Miskę włożyć do cieplej wody. Po trzykrotnym puknięciu ciasto przełożyć do silikonowego króla, piec 30-40 minut w temp. 180’C


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MEKSYKAŃSKIE DELICJE Z MICRO PLUSA

niedziela, 17 lutego 2013 20:21

 

 

SKŁADNIKI:

2 piersi kurczaka

4 ząbki czosnku

2 cebulki

1 papryka żółta,1 czerwona, 1 zielona

 

pomidory z puszki lub 4 sparzone i obrane ze skórki

 

PRZYPRAWY:

Marynata korzenna Kamic

Bazylia

Majeranek

Oliwa z oliwek

Pieprz

Sól

Cukier

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

 

Zamarynowane wcześniej filety, wstawić do mikrofali na 4-6 min. ( w zależnośc od grubości filetów) na 600 w pojemniku MicroPlus z kratką. Przekrojone na pół papryki posypujemy solą, następnie opłukujemy pod zimną wodą. Paprykę, czosnek czosnek cebulę kroimy na drobne kawałeczki. Po wyciągnięciu kratki z filetami do tłuszczu pozostawionego przez filety dolewamy pół łyżeczki oliwy i dodajemy przygotowane składniki. Przyprawiamy do smaku majerankiem, bazylią, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do mikrofali na 600V na 6-8 minut.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

OMLET

niedziela, 17 lutego 2013 20:14

Omlet z kurczakiem i brokułami

 

SKŁADNIKI:

2 jajka

2 łyżki mąki

4 łyżki mleka

szczypta soli

 

Wszystko wymieszać w mix-maxie lub shakerze. Wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyc 2-3 minuty. Nałożyć farsz: dżem, konfitura, serek, groszek konserwowy, szpinak, pieczarki – do wyboru. Złożyć omlet na pół i zmażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu polać sokiem lub sosem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

NALEŚNIKI

niedziela, 17 lutego 2013 20:09

 

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szkalnka mleka

1 jajko

1/3 szklanki wody

1 cukier waniliowy (jeśli naleśniki mają być na słodko

lub

gałka muszkatołowa (jeśli naleśniki mają być pikantne)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystko wymieszać w mix-maxie lub shakerze. Smażyć na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Papryki faszerowane

niedziela, 17 lutego 2013 20:02

TĘCZOWA SZKLARNIA

 

Papryki różnokolorowe umyć, wydrążyć i wysuszyć.

Kapustę poszatkować „jak na kiszoną”, osolić i dołożyć, jak kto lubi kminek i marchew.

Po paru godzinach, jak zmięknie, nafaszerować papryki i ułożyć w Szklarni.

Zalewa: (na 1 litr wody)

płaska łyżka soli,

2 łyżki oleju,

2 łyżki octu

cukier,

gorczyca

ziele angielskie

 

Wszystkie składniki zgotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w Szklarni papryki. Odczekać 2 tygodnie, najlepiej jednak smakują po 2-3 tygodniach. Gotowe papryki można przechowywać całą jesień.

Smacznego!!!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Wiadro Jumbo 8,5 litra

niedziela, 17 lutego 2013 20:00

Pyszna surówka Składniki: 8kg  kapusty,  2 kg  marchwi,  2 kg papryki, 20dag soli Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na Krajalnicy Finezja, paprykę pokroić w Szefie Kuchni. Ułożyć  warstwami w wiaderku Jumbo, osolić i ugnieść. Delikatnie przykryć i odstawić na 48 godzin. Po dwóch dniach zamknąć pokrywkę, odpowietrzyć i postawić w chłodnym miejscu. Po kilku dniach jest gotowa do spożycia. Można ją przechowywać przez 3-4 miesiące.  Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PASZTET JAJECZNY

niedziela, 17 lutego 2013 19:56



- 7 gotowanych na twardo jajek
- 1 pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- 1 opakowanie żelatyny
- 20 dkg. Chudej szynki w plastrach
- 1 mała główka cebuli (pokrojona w drobną kostkę)
- 1 mała czerwona papryka
- ½ lub cała puszka kukurydzy
Przygotowanie majonezu:
Łyżka oleju, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli, 4 łyżeczki cukru pudru, 4łyżeczki soku z cytryny, 400-500 ml śmietany (18%), 2 łyżeczki musztardy (ostra), pieprz do smaku wg uznania.

Lilianę włożyć bez przykrywki na ½ godziny do zamrażarki. W międzyczasie przygotować pasztet. Ugotowane jajka drobno pokroić (na za pomocą szefa kuchni) dodać główkę pokrojonej cebulki, posiekanej drobno pietruszki, pokrojona paprykę w drobna kostkę
i przygotowany wcześniej majonez. Szynkę pokroić na kawałki pasujące do rowków formy. Po wyjęciu formy z zamrażarki w każdy rowek – wgłębienie włożyć plasterek szynki i odstawić na chwilę. W 100ml zimnej wody rozpuścić żelatynę. Po rozpuszczeniu podgrzać ja na wolnym ogniu, a następnie dodać do masy jajecznej. Do wyłożonej szynka formy włożyć masę i przykryć pokrywą, po czym przełożyć Lilianę na kolejne ½ godziny do zamrażarki. Można podawać jako sam pasztet lub jako dodatek do mięs czy pieczywa.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasta

niedziela, 17 lutego 2013 19:52

MAJONEZOWY MURZYNEK

- 1 szklanka

cukru
- 1 majonez (300 ml)
- 0,5 szklanki kartoflanki
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- cukier waniliowy lub inny aromat

Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno
pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król
i piec ok. 30-40 min./1800C.

CIASTO BANANOWE

- 5 bananów (1 szklanka) rozgnieść tłuczkiem w Misce do ciasta dodać roztrzepane w Mix Maxie:
- 0,5 szklanki oleju
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
- 5 jaj
Dosypać do miski i wszystko wyrobić tłuczkiem:
-3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok. 50 min./1800C.

BABKA AUSTRIACKA

- 500 ml mąki
- 250 ml cukru pudru
- 250 ml oleju
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 4 jaja
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystkie sypkie produkty wsypać do miski. Dodać produkty płynne i wymieszać wszystko
łyżką do ciasta. Wyłożyć ciasto do silikonowej BABIEJ GÓRY. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750 C na około 1 godzinę.

BISZKOPT

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki wody

Żółtka z 0,5 szklanki cukru i wodą zmiksować. Białka z pozostałym (0,5 szklanki) cukrem ubić w Mix Maxie, dodać masę żółtkową. Wszystko wymieszać i przełożyć do miski. Dodać mąki, wymieszać łyżką do ciasta i wylać na blachę. Piec ok. 30 min./170-1800C.

CIASTECZKA PÓŁKRUCHE

- 0,5 kostki rozpuszczonego tłuszczu
- 2 żółtka + 1 jajko
- 1 kwaśna mała śmietana
- 0,5 kg mąki
- jabłka, śliwki, grzyby, kapusta itd. na nadzienie

Wszystkie składniki oprócz umieścić w misce. Zamknąć, odpowietrzyć i wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, nałożyć nadzienie. Zawinąć w rogaliki i piec w 1800C na złoty kolor.

BRZOSKWINIOWE RÓŻYCZKI

- 0,5 kg mąki
- 2,5 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 1/8 l mleka
- 15 dag masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 5 dag masła do posmarowania

MASA
- 20 dag dżemu brzoskwiniowego
- 10 dag cukru
- 10 dag posiekanych migdałów
- 10 dag rodzynków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 20 dag cukru pudru

Ciasto wyrobić w misce sposobem Tupperware. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy, tak cienko jak to możliwe. Z dżemu, migdałów i cynamonu sporządzić masę, rozsmarować ją na cieście i posypać rodzynkami. Ciasto zrolować.
Roladę pokroić na plastry o szerokości 2 cm.
Roztopić masło przeznaczone do smarowania i polać nią ciastka. Ułożyć je ciasno obok siebie w formie (najlepiej tortownicy o średnicy 26 cm). Przykryć całość ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie umieścić na najniższym poziomie w piekarniku nagrzanym do 2000C i piec
ok. 40 min. Po ostygnięciu można ciasto pokropić rumem i posypać cukrem pudrem.

DROŻDŻÓWKA I

- 3 jajka
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- pół kostki tłuszczu,
- 3 łyżki stołowe cukru,
- szklanka mleka (niepełna)
- łyżka stołowa oleju,
- szczypta soli,

Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 3 łyżkami cukru. Roztopić tłuszcz, do gorącego wlać zimne mleko, wymieszać, dolać łyżkę oleju. Wszystko wlać do drożdży. Roztrzepać dwa całe
jajka i jedno żółtko, połączyć z płynami w misce. Dosypać dwie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mąkę. Zamknąć miskę i zakręcić nią ok. 20 x. Wypuścić z miski powietrze i wstawić ją
do bardzo ciepłej wody. Gdy miska otworzy się zamknąć ją i ponownie i znów wstawić do ciepłej wody. Czynność tę powtórzyć aż do wyrośnięcia ciasta po brzegi.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej blachy, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać
kruszonką. Można położyć owoce sezonowe, lub ugotowany wcześniej budyń.
Wstawić do zimnego piekarnika, piec 35/40 minut w temp. 1800.

Z tego przepisu można również przygotować spód do pizzy tylko zamiast 3 łyżek cukru dodajemy 1 i trochę więcej soli.

KRUSZONKA
- 3 łyżki stołowe cukru
- 4 łyżki stołowe mąki
- 1/4 kostki margaryny

Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać
ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki.

DROŻDŻÓWKA II (proporcje na dwie blachy)

- 10 dag drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 6 żółtek
- 6 szklanek mąki

Drożdże rozkruszyć w Maksymilianie zasypać cukrem, dodać resztę składników i wszystko
wymieszać łyżką do ciasta. 1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać 2 szklanki mleka, podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać do miski.
Na końcu dodać 6 szklanek przesianej mąki i wszystko wymieszać. Zamknąć miskę, odpowietrzyć i postawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy.
Wyłożyć ciasto na blachę i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce, aby powtórnie wyrosło,
posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 C ok. 30-45 min.

DROŻDŻÓWKA III

- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka

Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, sól i olej. Do shakera wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do miski. Zamknąć ją, odpowietrzyć i wymieszać produkty, kręcąc nią energicznie kilka razy. Wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy pokrywka się otworzy, Ponownie zamknąć i odpowietrzyć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachy i posypać kruszonką zrobioną z 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki wiórków kokosowych
i 1 szklanki mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 30-35 min.

CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE

- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 jabłek + szklanka orzechów włoskich

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, jaja, cukry, następnie pokrojone w kosteczkę jabłka, cynamon i posiekane orzechy. Miskę zamykamy i po odpowietrzeniu kręcimy nią energicznie, kolistymi ruchami. Po otwarciu, mieszamy jeszcze 2-3 razy łyżką do ciasta i wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 2000C ok. 45-50 min.

STRUCLA ADY (2 sztuki)

- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- pół kostki tłuszczu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki stołowe cukru,
Podane składniki rozpuścić w garnuszku nie zagotować!!!
- 5 dag drożdży zasypać 1 łyżką cukru,
- 1 jajko i 3 żółtka roztrzepać w Mix Maxie,

Do miski wsypać 60 dag mąki, dodać połączone w shakerze wszystkie składniki płynne.
Miskę zamknąć, odpowietrzyć, zakręcić nią ok. 20 x. Wstawić do zdecydowanie ciepłej wody, i poczekać aż miska się otworzy. Wyrobione ciasto zbić, rozwałkować na prostokąt,
na środku położyć pas owoców, marmolady, maku, twarogu, czy budyniu (bardzo gęstego).
Górne brzegi zawinąć na 1 cm, żeby nadzienie nie wypłynęło. Następnie boki placka założyć na nadzienie, zwinąć. Zawiniętą struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 40-50 min. w 1800
Ciasto nadaje się również na pączki.

SNIKERS

- 0,5 kg mąki
- 20 dag margaryny (rozpuścić)
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 Krem

Karpatkowy

Wszystkie składniki wymieszać kręcąc miską tak długo, aż poczujemy kulę z ciasta latającą
po obwodzie miski. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą upieć osobno na złoty kolor w temp.
ok. 180o C. Na trzecią część, przed pieczeniem wyłożyć gorącą masę orzechową wykonaną z:
- 30 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 12 dag cukru,
- 10 dag tłuszczu,
- 3 łyżek miodu
(wszystkie składniki połączyć i zagotować).

Krem Karpatkowy ubić w shakerze, dodać 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody.
Przełożyć upieczone placki. Ciasto z orzechami położyć na górze. Najlepsze jest po dwóch dniach.

BABKA MAJONEZOWA

- słoik majonezu (300 ml)
- 6 jaj
- 400 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 200 g kartoflanki
- 1 olejek śmietankowy
- 3 łyżeczki proszku

Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny.

KOŁACZ DROŻDŻOWY

- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 200 g kremu czekoladowego lub powideł

Drożdże, cukier i mleko roztrzepać w Mix Maxie. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody. Gdy pokrywka się otworzy, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na 3 równe paski. Na środek każdego nałoży równomiernie nadzienie. Skleić brzegi, tworząc trzy rulony, następnie spleść je w warkocz. Uformo


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CIASTO bananowo-anannasowe

niedziela, 17 lutego 2013 19:50



składniki:

- puszka ananasów (440 g)

- 100 ml soku z ananasów

- 2 banany

- 3 jajka

- 100 ml oleju

- 1 filiżanka cukru

- 1/3 filiżanki wiórków kokosowych

- 1 i 1/3 filiżanki mąki

- 1 łyżeczka cynamonu



Ananasy odsączamy. Banany rozgniatamy w misce do ciasta przy
pomocy tłuczka do ziemniaków. Do masy dodajemy ananasy pokrojone w kostkę sok
ananasowy, jajka i olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko mieszamy
łyżką do ciasta.


Gotowe ciasto wykładamy do silikonowego Króla i wkładamy do
piekarnika nagrzanego


do 160-1900 C. Pieczemy ok. 60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min, 10 minut przed
wyjęciem ciasta z formy.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ciasto mleczne

niedziela, 17 lutego 2013 19:41






składniki:

1 kostka margaryny,

1 1/2 szkl. cukru,

1 1/2 szkl. mleka,

4 szkl. mąki,

1 łyżeczka sody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao,

1-2 łyżki dżemu,

2-3 jajka,

1 łyżka cynamonu,



margarynę i cukier zagotować z mlekiem i ostudzić, wlać mleko do miski,
następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i
cynamonem, następnie dodać dżem, zamknąć miskę, i kolistymi ruchami wymieszać
ciasto, następnie dodać jajka i jeszcze raz wymieszać, piec około 30-40 minut,





Podziel się
oceń
3
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

KACPEREK

niedziela, 17 lutego 2013 19:35

składniki:

3/4 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
6 żółtek,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki cukru pudru
5 dkg orzechów włoskich zmielonych
30 dkg dżemu morelowego
3 białka
kilka płatków migdałowych

żółtka utrzeć w shakerze z cukrem, dodać sok z cytryny, białka ubić na sztywno,
do miski wsypać mąkę, orzechy, żółtka i pianę z białek, zamknąć miskę i
kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przelać je do średniej tortownicy piec
około 35 minut, po upieczeniu przekroić je na 3 krążki przełożyć je dżemem,
posmarować też boki ozdobić je migdałami,


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasto niedzielne z owocami

niedziela, 17 lutego 2013 19:32





składniki:

2 1/2 szkl mąki tortowej,

1 szkl cukru

6 jajek

1/2 szkl oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

aromat migdałowy

50 dkg owoców sezonowych



ubić białka w shakerze, dodać cukier oraz żółtka dalej ubijając, wlać do miski
ubite jajka, stopniowo dodawać olej oraz 1/2 szkl wody, następnie dodać mąkę i
proszek do pieczenia, miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,
przelać je do formy, a na wierzchu ułożyć owoce piec około 40 minut w temp 180
stopni




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

ZEBRA

niedziela, 17 lutego 2013 19:04

składniki:

2 1/2 szkl mąki

5 jajek

2 szkl cukru

1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego,

1/2 szkl. oleju sojowego,

2 łyżki proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao,

aromat,

oddzielić białka od żółtek, następnie ubić w shakerze białka na pianę, a gdy
będzie sztywna, dodać cukier i żółtka,

do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej, napój i aromat, miskę zamknąć
i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,

następnie podzielić je na 2 części, do jednej części dodać kakao, a do drugiej
– 2 łyżki mąki i wymieszać, do formy wlewać łyżką na przemian raz jasne raz
ciemne ciasto,

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

BUŁECZKI BEZ PRACY

niedziela, 17 lutego 2013 19:00





składniki:



2 jajka,

2 szkl. mąki,

1 szkl. cukru,

1 szkl. śmietany,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

aromat waniliowy,

rodzynki i smażona skórka pomarańczowa,



w misce połączyć wszystkie składniki, następnie zamknąć miskę i wymieszać
ciasto kolistymi ruchami,

odstawić miskę,  gdy miska się otworzy
ponownie zamknąć ją, czynność powyższą powtórzyć 3 razy, następnie formować
bułeczki, i piec 10 minut w nagrzanym piekarniku,


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MAKOWIEC BEZ MĄKI

niedziela, 17 lutego 2013 18:59




składniki:

25 dkg maku,

1 szkl. cukru,

8 jajek,

3 łyżki bułki tartej,

aromat migdałowy,



mak sparzyć i zmielić trzykrotnie, oddzielić białka od żółtek, następnie ubić w
shakerze pianę z białek, przelać do miski,

żółtka ubić w shakerze z cukrem. przelać do miski, do składników w misce dodać
mak, bulkę tartą i aromat,
masę lekko wymieszać kolistymi ruchami, przelać do formy, piec około 40 minut, po upieczeniu polać makowiec dowolną polewą,





Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

BABKA GOGO

niedziela, 17 lutego 2013 18:56


składniki:

6 jajek,
tyle cukru ile wynosi waga 6 jaj,
tyle mąki ile ważą 4 jajka,
tyle masła ile ważą 2 jajka,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić w shakerze, dodać cukier i
dalej ubijać, do miski wsypać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek do
pieczenia, stopione masło i białka z cukrem, miskę zamknąć i kolistymi ruchami
wymieszać ciasto, przełożyć do formy, piec 40 minut,

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PIERNIK BŁYSKAWICZNY

niedziela, 17 lutego 2013 18:53



składniki:

3 szkl. mąki,
2 szkl. kwaśnego mleka,
½ szkl. oleju, 2 łyżki dowolnego dżemu,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
2 płaskie łyżeczki sody,
przyprawa do pierników,
cukier waniliowy,

wykonanie:

wszystkie produktu włożyć do miski,  zamknąć miskę,  kolistymi ruchami wyrobić ciasto, przelać do formy, piec 40 minut,


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

BUŁECZKI Z SEREM

niedziela, 17 lutego 2013 18:52


składniki:

25 dkg mąki żytniej,
25 dkg serka homogenizowanego,
1 jajko,
½ paczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mleka,
sól, sezam, mak, kminek,

wszystkie produkty włożyć do miski,  kolistymi ruchami dokładnie wymieszać,  formować bułeczki, posypać wg uznania,
piec około 10-20 minut w temp. 200 stopni C,


 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 17 września 2014

Licznik odwiedzin:  33 646  

O mnie

Zobacz kiedy Ci pasuje-zrobimy Party

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Moje ulubione plastiki

Lubię to